Blog en nieuws


Wat te doen bij een voedselallergie en voedseltolerantie? - dinsdag 18 februari 2020

Wat is voedselallergie?

Bij voedselallergie heeft je hond of kat een allergie ontwikkeld voor een eiwit in de voeding. Dit zorgt voor allerlei gezondheidsklachten. Als je hond of kat veel jeuk heeft, een rode huid en misschien nog wel andere klachten, is de kans groot dat het om een allergie gaat.

Een voedselallergie kan alleen ontwikkeld worden op een eiwit. Vlees bestaat voor een groot deel uit eiwit, maar ook graan, peulvruchten en aardappelen bevatten eiwit. Voor deze voedingsmiddelen kan je hond of kat bijvoorbeeld allergisch zijn.

Symptomen van voedselallergie

Symptomen die op voedselallergie kunnen wijzen zijn:

·       Huidklachten, zoals jeuk, kale plekken, veel huidschilfers, zwellingen

·       Ontstekingen, zoals oorontsteking

·       Problemen in maagdarmkanaal, zoals buikpijn, overgeven en diarree

·       Hoesten, astmatische klachten

·       rode geïrriteerde ogen

 

Voedselallergie schijnt in maar in een klein aantal van de gevallen de oorzaak te zijn van een allergische reactie. Vlooienallergie en omgevingsallergie (atopie) komen vaker voor. Als de klachten niet altijd optreden, maar bijvoorbeeld alleen in bepaalde jaargetijden, als je op bepaalde plekken bent geweest, of sinds je nieuw wasmiddel gebruikt, is de kans groot dat het om een omgevingsallergie gaat. Probeer goed na te gaan wanneer de klachten optreden.

Waarvoor kan een hond of kat allergisch zijn

Bij honden zou het merendeel een voedselallergie voor rund, melkproducten en tarwe hebben. Maar ook kip, lam, mais, rijst, soja, ei en gist kan voor allergische reacties zorgen. Bij katten zou 90% van de gevallen allergisch zijn voor rund, melkproducten en vis.

Een allergie ontstaat op voedingsmiddel en die je hond of kat al eerder gegeten heeft, en hoe vaker het dier een bepaald eiwit binnenkrijgt, hoe groter de kans dat er een allergie op ontwikkeld wordt. In enkele gevallen wordt een allergie geërfd, en is de allergie dus aangeboren.

Bij welke honden/katten komt het voor?

Waarschijnlijk speelt erfelijkheid een rol bij de gevoeligheid voor het ontwikkelen van een voedingsallergie. 80% van de dieren krijgen voor het eerst symptomen in hun eerste levensjaar, maar ook oudere dieren kunnen een voedselallergie ontwikkelen.

Voedselallergie en darmconditie

Een voedselallergie kan ontstaan als de darmen niet in goede conditie zijn; als er sprake is van een zogenaamde ‘lekkende darm’, ook wel leaky gut genoemd. Bij een lekkende darm zitten de cellen van de darmwand niet dicht genoeg tegen elkaar aan, waardoor er voedingsstoffen tussendoor kunnen glippen. Hierdoor kunnen ook stukken eiwit in het bloed terechtkomen, die niet volledig zijn afgebroken. Deze stukken eiwit worden door het lichaam gezien als ongewenste indringers en het afweersysteem stuurt er stofjes op af om deze indringers op te ruimen. Het eiwit in combinatie met deze afweerstofjes, gaan een reactie aan waarbij onder andere histamine wordt aangemaakt. Histamine zorgt voor de allergieklachten.

Ook maken de beschadigde darmcellen geen of onvoldoende enzymen meer aan en gaat de algehele vertering achteruit. Ook wordt de opname van essentiële mineralen en vitaminen verstoord. De disbalans die vervolgens ontstaat, verzwakt het immuunsysteem en verstoort andere systemen zoals het hormonale systeem. Andere onbekende stoffen die het bloed binnen komen, kunnen een auto-immuniteitsreactie veroorzaken die gepaard gaan met infecties en ontstekingsreacties.

Voedselintolerantie

Een andere oorzaak van klachten door voedsel kan een voedselintolerantie zijn. Dit is wat anders dan een voedselallergie. Een voedselintolerantie ontstaat door een onvermogen zijn een bepaalde stof uit de voeding te verteren. Een goed voorbeeld is een slechte diarree door melk. Om de suikers in melk, lactose, te verteren is het enzym lactase nodig. Volwassen katten en veel volwassen honden maken het enzym lactase niet aan. Ook het niet tegen bepaalde chemische toevoegingen kunnen, valt onder een intolerantie. Bij een voedselintolerantie verschillen de klachten op de volgende manieren van voedselallergie:

·       de klachten kunnen per keer heel erg variëren, ook in ernst

·       de klachten treden trager op, bij voedselallergie is er vrijwel direct reactie

·       bij voedselintolerantie leiden alleen grotere hoeveelheden van het voedsel tot klachten

 

Bij het aanpakken van de klachten kan er dezelfde strategie gebruikt worden als bij voedselallergie.

Hoe de allergieklachten op te lossen?

·       Uitzoeken welke voedingsmiddelen niet voor problemen zorgen: een eliminatiedieet

·       De darmen laten herstellen

·       Afwisselen in voeding om nieuwe allergieën te voorkomen.

 

Het beste lukt dit met natuurlijke voeding, dus rauwe vleesvoeding. Een voordeel van rauwe vleesvoeding, en ook van goede kwaliteit natvoer, is dat de klachten ook verdwijnen als het niet om een voedingsallergie gaat, maar om een reactie op mijten, gisten, of bepaalde synthetische toevoegingen die in brokken kunnen voorkomen. Als je hond of kat rauwe voeding niet verdraagt, of als je liever niet rauw voert, dan kan het ook met een zelf gekookt menu. Het is verstandig om dit met een deskundige samen te stellen.

(Gebruikte bronnen: Orthohealth Foundation en Voerwijzer)

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam 14 + 0 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >