Blog en nieuws


Hyperpermeabele darmen - maandag 20 april 2020

Blog: Hyperpermeabele darmen 

Heeft jouw hond last van (voedsel) allergie, huidproblemen, jeuk, overgevoeligheidsreacties en/of spijsverteringsklachten?

Het kan dan zijn dat het darmslijmvlies is aangetast waardoor er allerlei ongewenste stoffen, zoals toxines, bacteriën en slecht verteerde voedingsstoffen via de darmwand in het bloed komen. Dit wordt een hyperpermeabele darm, of leaky gut genoemd. Het immuunsysteem komt dan in actie om deze vreemde deeltjes te vernietigen. Als er toxinen in het spel zijn, zal ook de lever aan de slag moeten om deze onschadelijk te maken. Uiteindelijk kunnen er op diverse plekken in het lichaam ontstekingen ontstaan zoals bijvoorbeeld aan de poten, liezen en oren.

Als de oorzaak van de problemen in de darm niet worden aangepakt, zal de schade daar ook steeds groter worden. Immers de beschadigde darmcellen maken geen of onvoldoende enzymen meer aan, waardoor de algehele vertering achteruit gaat en hierdoor zal de opname van essentiële mineralen en vitaminen ernstig verhinderd worden. Juist deze belangrijke stoffen zijn nodig om het lichaam weer in balans te krijgen.

Wat kunnen de oorzaken zijn van een hyperpermeabele darm?

·       Voeding met teveel granen/gluten.

Brokvoeding bevat vaak een te hoog aandeel koolhydraten en te weinig aandeel hoogwaardige eiwitten en vetten die in een gevarieerde verse voeding wel voorkomen.

·       Stress
Het is alom bekend dat stress spijsverteringsklachten, zoals diarree of braken, kan veroorzaken. Daarnaast is het ook een aanslag op het immuunsysteem waardoor bacteriën en virussen meer kans krijgen. Dit kan leiden tot ontstekingen en op den duur tot een hyperpermeabele darm.

·       Overmatig gebruik van darmverstorende middelen
Medicatie zoals wormenkuren, prednison, te vaak vaccineren en antibiotica tasten de darmflora en darmwand aan. Acuut kan dit diarree of juist obstipatie geven, en op de lange termijn grotere problemen. Uiteraard moet deze medicatie gewoon gegeven worden als het nodig is, maar het is belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om problemen te voorkomen en de middelen verstandig te gebruiken.

·       Parasieten
Parasieten zoals wormen en Giardia bij hond en kat. Giarda is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de diarreeklachten bij hond en kat. Het gaat hierbij om een chronische besmetting.

Hoe kan je de darmen weer in goede conditie krijgen?

Vaak zijn de darmen over een langere periode verzwakt en zal de tijd moeten worden genomen voor herstel, dit kan enkele weken tot maanden in beslag nemen. Het is verstandig om hiervoor een deskundige op het gebied van voeding in te schakelen. Hij of zij kijkt naar de samenstelling van de huidige voeding en kan advies geven hoe deze verbeterd kan worden. Ook kan er advies gegeven worden over en supplementen worden ingezet om de spijsvertering te ondersteunen, stress te verminderen, ontstekingen te reduceren en om de darmflora op orde te houden.

Neem gerust met contact met mij op voor een oriënterend gesprek, je bent van harte welkom!

Judith Pilger, Natuurvoedingsadviseur en Orthomoleculair Therapeut in opleiding

Gebruikte bron:  de Groene Os

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:


Terug naar de vorige pagina >