Blog en nieuws


Goede voeding voor uw pup - dinsdag 18 mei 2021

Goede voeding voor uw pup
 
Een goede voeding is uiteraard een belangrijke basis voor een gezonde en een goede ontwikkeling en groei van uw pup. Het is van belang dat de pup in het nest voldoende moedermelk heeft kunnen drinken; moedermelk is magisch.  Het is op goede temperatuur, met allerlei goede bouwstoffen voor de darmen en is supergoed voor de ontwikkeling van het immuunsysteem. Dat is alvast een goede start voordat de pup bij u komt wonen.
 
Een pup groeit in korte tijd vrij snel. Kleinere rassen zijn na ca 1 jaar uitgegroeid maar bij hele grote rassen kan het wel 1,5 jaar duren voordat de groeischijven gesloten zijn. Voor pups zijn 2 zaken van belang:
  • Een goede uitgebalanceerde voeding om tekorten te voorkomen
  • Groeipijn voorkomen, dit geldt met name bij grotere rassen
Een goede uitgebalanceerde voeding:
Alle essentiële ingrediënten moeten in de voeding van de pup aanwezig zijn zodat er geen tekorten ontstaan. Het is dus van belang om de pup een kwalitatief goede uitgebalanceerde voeding te geven. Dit kan zowel door brok of rauwe voeding of een combinatie van beide. Een goede brok, bij voorkeur een koudgeperste brok waarbij geen langdurige verhitting en hoge druk zijn toegepast. De voedingsstoffen, vitaminen en mineralen blijven hierdoor beter behouden. Pups hebben eiwitten nodig van dierlijke oorsprong, dus bij voorkeur geen brok met veel plantaardige eiwitten zoals in granen. In rauwe voeding zitten van nature heel veel bouwstoffen; namelijk (onverhitte) vetten, eiwitten, vitamines en mineralen. Zalmolie en/of vis  is ontzettend goed voor honden en pups. Het is rijk aan omega 3 en andere goede vetzuren. Het draagt bij aan een gezonde huid, vacht en gewrichten. Bovendien bevorderen visvetzuren het immuunsysteem. Groenten, zoals bladgroenten bevatten vitaminen die een goede aanvulling zijn op het voedingspatroon van honden en pups. Er zitten vitamines in die in onvoldoende mate of niet in brokvoeding of rauwe voeding voorkomen, zoals vitamine C, K1 en foliumzuur. Kauwen op een natuurlijke snack is een gezonde bezigheid voor pups. Door het kauwen komt endorfine vrij, een hormoon dat een gelukkig gevoel geeft. Het kauwen reinigt en versterkt het gebit door het schrapen langs de tanden. Een niet te harde snack is een mooie aanvulling op het menu van uw pup en zorgt ervoor dat uw meubels heel blijven 😊
 
Voorkomen van groeipijn

Pups van middelgrote en grote rassen kunnen groeipijn krijgen door het eten van teveel calorieën en/of teveel calcium. De pup kan gaan hinken of wil soms helemaal niet meer lopen. Het is een pijnlijke aandoening, het risico op groeipijn is te verkleinen door:
  • Het voorkomen van overgewicht. Houd hierbij goed de voer-richtlijnen in de gaten en let ook op tussendoortjes die u uw je pup geeft. Voor de meeste rassen geldt dat u de ribben makkelijk moet kunnen voelen maar niet zien. Bij twijfel, vraag advies bij de dierenarts en weeg uw pup regelmatig.
  • Niet teveel calcium te voeren. Voor pups is het calciumgehalte sneller te hoog of te laag. Het is van belang dat er niet meer dan 1,6 keer zoveel calcium dan fosfor in de voeding zit.
Kijk voor meer informatie op www.voerwijzer.nl /www.hartvoorjehond.nl
Bron: voerwijzer.nl en hartvoorjehond.nl
Geschreven door Judith Pilger www.hartvoorjehond.nl
Advies en verkoop van natuurlijke voeding voor hond en kat 

Reacties:

Er zijn nog geen reacties op dit bericht geplaatst.


Reageren:

Anti-spam dertien + 12 = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >