• Hoe kan ik het beste overstappen op rauwe voeding?
  • Hoeveel rauwe voeding moet ik mijn dier voeren en hoeveel kost dit?
  • Hoe ontdooi ik de bevroren rauwe voeding en werk ik hygiënisch?
  • Hoe voer ik van de rauwe voeding aan mijn hond?
  • Welke rauwe voeding kan ik het beste kiezen?
  • Wat hebben katten nodig? (io)
  • Wat is een eliminatie-dieet?(io)
  • Hoe zorg ik dat het immuunsysteem van mijn hond op orde is?(io)
  • Moet ik extra ontwormen als mijn hond rauwe voeding eet?
Op deze pagina geef ik praktische informatie bij veel voorkomende vragen. Het is algemene informatie en iedere eigenaar en ieder dier is anders, je moet uiteraard voeding kiezen die jij graag voert, je huisdier graag eet en waar je dier gezond bij blijft. Maak hierbij je eigen keuze; lees en vraag en probeer gewoon ook eens wat uit bij je huisdier. Er is geen 1 voeding geschikt voor alle honden of katten, ieder dier is uniek.

Hoe kan ik het beste overstappen op rauwe voeding? 

Overstappen van brok naar versvlees voeding is voor veel honden geen probleem en dit kan vaak zonder problemen in één keer. Voor sommige honden is het wat lastiger, als ze bijvoorbeeld gevoelige darmen of al lang alleen brokvoeding krijgen. Voor deze honden wordt vaak aangeraden om te laten wennen aan rauw vlees,  dus een geleidelijke overgang.
 
Er zijn 2 manieren om geleidelijk over te stappen:
  • Een beetje rauw voer bij de normale maaltijd en de hoeveelheid rauw voer langzaam verhogen.
  • Het rauwvoer overgieten met een beetje afgekookt warm water. Let er dan wel op dat het bot goed gemalen is en er geen stukken bot inzitten, want verhit bot kan scherp en lastig verteerbaar worden.
Voor katten is de overstap vaak lastiger, omdat het  eigenwijze eters zijn. Je kunt de kvv overgieten met afgekookt warm water om het wat geuriger te maken of er iets heel erg lekkers, zoals hun eigen voer of vis zoals zalm of tonijn, erdoorheen te mengen en dat langzaam te verminderen.  

 
Hoeveel rauwe voeding moet ik mijn hond voeren en hoeveel kost dit per maand?
 
Dit is een algemeen advies voor gezonde volwassen honden (ca 20-30 gram per kg lichaamsgewicht rauwe voeding per dag), voor pups is de voer hoeveelheid afhankelijk van de leeftijd ( ca 40-50 gram per kg lichaamsgewicht rauwe voeding per dag).  
De kosten zijn gebaseerd op de prijzen van de merken in ons assortiment en voor volwassen gezonde honden op het juiste lichaamsgewicht.
Voor puppy's,  jonge honden, senioren, zieke dieren, honden met onder- en overgewicht etc wijken de adviezen af, neem hiervoor gerust contact met ons op.

Gewicht van de hond in kg

Aantal kg rauw voer per maand

Kosten van de rauwe voeding per maand in €

5

3,8

11 - 19

10

6

18 - 30

20

12

36 - 60

30

18

54 - 90

40

22

66 - 110

50

27

81 - 135

 
 
Hoe ontdooi ik de bevroren rauwe voeding en werk ik hygiënisch?
 
De bevroren worsten zijn het beste te ontdooien in de koelkast in een afgesloten plastic bak, zie hiervoor ook de speciale bewaarbakken in ons assortiment. 
https://www.hartvoorjehond.nl/shop/RAW4DOGS/2345675/Bewaarbak-voor-1-kg-of-2-x-500-gram-worsten.php?
https://www.hartvoorjehond.nl/shop/KIVO-versvlees/2345463/KIVO-Fresh-Bucket-.php?
De plastic vellen kan je het beste nog van de bevroren worst afhalen, je snijdt dan een kruis in het plastic vel en onder lauw stromend water trek je het vel er dan redelijk makkelijk van de worst af. De worst leg je in een plastic bak met goed passende deksel, het product is dan na ca 24 uur ontdooid. Dit kan uiteraard per product wel enigszins qua tijd verschillen. Verder is dit natuurlijk ook afhankelijk van de temperatuur in uw koelkast. Voor het ontdooien van de diepvriesproducten, moet uw koelkast een bewaartemperatuur hebben van 3 - 7 graden. De voeding is rauw en bevat geen conserveermiddelen. Bewaar het daarom in de diepvries bij minimaal -18º C en ontdooi & bewaar de voeding in een afgesloten bak in de koelkast. Na het ontdooien is de voeding nog maximaal 2 dagen houdbaar mits gekoeld bewaard bij hooguit 7º C. Rauwe voeding bevat van nature bacteriën. Het is daarom belangrijk om, net als bij ons eigen vlees,  hygiëne in acht te nemen. Voorkom kruisbesmettingen en was alles wat in aanraking gekomen is met het rauwe voer goed af met heet water en afwasmiddel of desinfectiemiddel. 

Meer info kan je vinden op: https://www.feed-raw-right.eu
 
Hoe voer ik de rauwe voeding aan mijn hond?

Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de bacteriën zich kunnen vermeerderen. Geef uw huisdier het rauwe voer in een koele ruimte en uit de zon. Als uw huisdier het voer binnen een uur niet heeft opgegeten, gooi het dan weg. Zorg ervoor dat er geen vliegen in de buurt van het rauwe voer kunnen komen, vliegen kunnen bacteriën verspreiden. Nadat de voerbak leeg is, maakt u deze schoon met heet water en afwasmiddel, uiteraard gebruikt u hiervoor een aparte afwasborstel.
 
 
Welke voeding kan ik het beste kiezen?
 
Welke voeding je het beste kan kiezen hangt van een aantal factoren af;  het budget, persoonlijke omstandigheden, het gemak/tijd/moeite die je eraan wilt besteden en je dier.
Uiteraard is de keuze tussen brok en rauwe voeding een belangrijke. Heb je bijvoorbeeld niet voldoende vries capaciteit dan is rauwe (diepvries) vers vleesvoeding lastig om misschien elke dag te geven maar kan dan wellicht een aantal keer per week.
Binnen rauwe vers vlees voeding is er voldoende keuze voor ieder budget; goedkopere varianten hebben vaak minder marketingkosten, gebruiken soms wat goedkopere ingrediënten en bevatten vaak geen premix waardoor ze in een lager BTW tarief vallen. Duurdere varianten zijn meer geld kwijt aan promotie, gebruiken kwalitatief vaak betere ingrediënten en/of bevatten een premix. Voor brokken geldt dat goedkopere brokken vaak veel koolhydraten bevatten. Dit is een goedkope vulling maar bevat helaas weinig voedingswaarde voor honden en katten. Maar ook duurdere brokken kunnen veel koolhydraten bevatten en weinig vleesaandeel; het is belangrijk dat je goed het etiket bekijkt voor deze informatie.
Op volgende link kan je veel info vinden om je keuze te maken:  //www.voerwijzer.com

 
Moet ik mijn hond extra ontwormen als ik rauwe voeding geef?
 
Doorgaans wordt geadviseerd ieder kwartaal te ontwormen. Preventief ontwormen is helaas niet mogelijk. Als er geen wormen zijn, is ontwormen totaal nutteloos. Ook voorkomt een wormenkuur niet dat je hond of kat bijv. een week na de wormenkuur wormen oploopt. Een wormenkuur is niet zo onschuldig als dat het lijkt. Het heeft altijd een aanslag op de darmflora. Deze darmflora is juist zo belangrijk voor een gezond dier. Gezonde dieren met een hoge weerstand, gezonde darmen en goede darmflora zijn een onaantrekkelijke gastheer voor parasieten.  Goede (verse) voeding zorgt voor een goede darmflora :), dus gezonde rauwe voeding zorgt juist voor minder kans op wormen.
Je zou wel de ontlasting kunnen laten onderzoeken op eitjes en bij teveel, kan je een wormenkuur doen. Dit kan je bij je dierenarts navragen of via 't Woud.
https://wormbestrijding.nl/
 
Zie ook het filmpje van Tannetje Koning (holistische DA en eigenaar van Bandit KVV)