Rauwe voeding; BARF en KVV

Het voeren van ongemalen vleesproducten wordt BARF genoemd (Bones and Biologically Appropriate Raw Food). Het is hierbij belangrijk dat je op de juiste manier de ingrediënten samenstelt om tot een uitgebalanceerd menu te komen.
 
Een gemalen rauwe vleesvoeding wordt KVV (kant en klare vers vleesvoeding) genoemd en bevat een juiste verhouding aan gemalen bot, orgaanvlees en spiervlees.  In sommige KVV’s worden daarnaast premixen, groenten en oliën toegepast. Deze rauwe voedingen worden ‘compleet’ genoemd; zoals bijvoorbeeld Raw4Dogs, Dogs Perfect Compleet en Carnibest. Het voordeel van een voeding met premix en toevoegingen is dat er niet snel voedingstekorten optreden, zeker als je een gezonde hond hebt. 
 
Foto: Raw4dogs

Rauw vleesvoeding met premix:

RAW4DOGS DIEPVRIES RAUW VLEES

DOGS PERFECT RAUW VLEES 

CARNIBEST DIEPVRIES RAUW VLEES

 
Andere KVV’s bevatten geen premixen; zoals Kivo en Darf. Bij Kivo wordt geadviseerd om voldoende af te wisselen met de varianten en supplementen. Darf heeft rauwe voedingen die  zijn samengesteld uit 4 verschillende diersoorten. Rauwe versvlees voeding kan ook heel goed worden ingezet bij een vermoeden van een voedselallergie of voedselintolerantie, het zogenaamde eliminatie-dieet. Je kan hiervoor vleessoorten kiezen die je dier nog niet gegeten heeft.
 
Rauw vleesvoeding zonder premix: 
 
 


 
 
 
 

Het is verstandig om voldoende af te wisselen met de voeding van je hond, dit is zeker noodzakelijk als je een rauwe vleesvoeding zonder premix voert:

  • 4 verschillende diersoorten aan rauwe voeding ( dus bijvoorbeeld eend, rund, kip en konijn)
  • Groenten, zaden, noten, kruiden, eitje, zilvervliesrijst
  • 1x per week vis (zalm, makreel, haring, sardine)
  • Penslap, bevleesd bot en/of gedroogde snack voor kauwfunctie van het gebit

Voordelen van rauwe voeding
 
Rauwe voeding is over het algemeen gezonder dan verhitte voeding zoals brokken en blikvoer. Bij veel honden met lichamelijke klachten verminderen of verdwijnen deze wanneer overgegaan wordt op een goed samengesteld menu met rauwe voeding. Dit geldt met name bij de volgende klachten:
  • Problemen met de anaalklieren
  • Slechte ontlasting
  • Terugkerende ontstekingen
  • Vieze geuren uit de bek, winden en huid
  • Slechte vacht en overmatig ruien
  • Jeuk en andere huidproblemen 
  • Mentale onbalans, nervositeit en hyperactiviteit
Ook kan rauwe voeding een bijdrage leveren in het voorkomen van bepaalde ziektes, zoals;  allergieën, overgewicht, blaasgruis, nierziekte, diabetes, epilepsie, maag- en darmklachten. Tevens kan je met het inzetten van de juiste rauwe voeding  de symptomen bij bepaalde aandoeningen verminderen. Vaak is juist een voeding op basis van rauw voer geschikter dan droogvoer.